Cum ajungi însoțitor de bord?

afla toate informatiile despre cum ajungi insotitor de bord

Ca și însoțitor de bord, vei avea oportunitatea de a călători în întreaga lume, de a întâlni oameni noi și interesanți și de a oferi un serviciu excelent pasagerilor. Este un job plin de provocări, dar, în același timp, poate fi foarte satisfăcător și recompensator. Dacă ești în căutarea unei cariere în industria aeriană și dorești să devii însoțitor de bord, acest articol îți va oferi informații despre cum să ajungi la acest obiectiv.

Ce este un însoțitor de bord?

Un însoțitor de bord este un membru al echipei de bord a unei aeronave, care are rolul de a asigura siguranța, securitatea și confortul pasagerilor pe tot parcursul zborului. Însoțitorii de bord au responsabilități multiple, de la verificarea siguranței pasagerilor și a aeronavei înainte de decolare, la servirea mesei și a băuturilor, până la rezolvarea situațiilor de urgență și oferirea asistenței pasagerilor în cazul nevoilor speciale.

Care sunt cerințele pentru a deveni însoțitor de bord?

Pentru a deveni însoțitor de bord, trebuie să îndeplinești anumite cerințe și să ai o serie de calificări specifice. Majoritatea companiilor aeriene cer următoarele:

  • Vârsta minimă de 18 de ani
  • Înălțime minimă de 1.52 metri 
  • Abilitatea de a comunica în limba engleză la un nivel conversațional
  • Cunoștințe solide despre siguranța și tehnicile de prim ajutor, pe care le vei dobândi după finalizarea cursului Shell Team
  • Oameni sociabili, amabili și cu abilități de comunicare excelente
  • Prezență plăcută și atitudine pozitivă
  • Capacitatea de a lucra în echipă și de a lua decizii rapid în situații de stres sau urgență

Cum te angajezi ca însoțitor de bord?

După finalizarea cursului Shell Team Aviation și susținerea examenului pentru obținerea licenței de însoțitor de zbor acreditată te poți angaja. Majoritatea companiilor aeriene cer atestat de însoțitor de bord acreditat EASA, excepție fac Ryanair și Wizzair, care deși nu cer un astfel de atestat la angajare, ei percep taxă de școlarizare (îți vor opri această suma din salariul obținut), iar atestatul obținut este valabil doar în cadrul companiei lor, în cazul în care îți dorești să te angajezi după o perioadă de timp în cadrul altei companii aeriene va trebui să obții atestatul participând la cursurile noastre.

Participarea la cursul Shell Team Aviation îți GARANTEAZĂ ANGAJAREA atât la companii aeriene din România, cât și la alte companii internaționale în baza parteneriatelor pe care le avem cu peste 20 de companii aeriene. După finalizarea cursului de formare și susținerea examenului te pregătim pentru interviurile de la companiile aeriene și ne asigurăm că vei fi angajat!

Ce presupune job-ul de însoțitor de bord?

Odată angajat ca însoțitor de bord vei avea oportunitatea de a călători în întreaga lume, de a vedea locuri noi și de a întâlni oameni din toate colțurile lumii, vei fi expus la culturi diferite, ceea ce poate fi o experiență educațională și bogată. Din punct de vedere salarial, un însoțitor de bord la început de carieră câștigă în medie 1.200 – 1.500 euro pe lună, iar după obținerea experienței salariile pot ajunge până la 2.500 euro, incluzând și alte beneficii precum reduceri la zboruri și hoteluri, cazări și mese asigurate în cadrul contractului de muncă, asigurări de viață etc.

O satisfacție non-financiară oferită de job-ul de însoțitor de bord poate fi prestigiul oferit de această meserie, astfel oamenii din jur percep acest domeniu ca fiind unul select, poziția de flight attendant va deschide conversații sociale cu o mai mare ușurință.

Rutina Zilnică și Responsabilități

A fi însoțitor de bord înseamnă, într-adevăr, mult mai mult decât a zâmbi și a servi băuturi la înălțime. Profesia implică o serie vastă de responsabilități și abilități care asigură siguranța și confortul pasagerilor pe parcursul zborului.

Ziua de lucru a unui însoțitor de bord începe cu o ședință de informare pre-zbor, cunoscută în industrie ca pre-flight briefing. În această ședință, echipajul de zbor se reunește pentru a discuta detaliile specifice ale zborului care urmează. Aici se revizuiesc aspecte importante precum durata zborului, condițiile meteorologice așteptate, informații despre traseu și orice particularități ale aeronavei. De asemenea, se discută și despre pasagerii cu nevoi speciale, cum ar fi cei cu mobilitate redusă sau cu cerințe dietetice particulare, pentru a asigura că vor fi satisfăcute toate nevoile lor în timpul zborului.

Odată la bord, responsabilitățile însoțitorilor de bord se extind considerabil. Primul și cel mai important aspect este siguranța. Însoțitorii de bord sunt responsabili pentru verificarea că toate măsurile de siguranță sunt respectate: de la instruirea pasagerilor în legătură cu procedurile de urgență, până la asigurarea că toate ieșirile de urgență sunt accesibile și funcționale. Pe lângă acestea, se ocupă de verificarea și pregătirea echipamentelor de urgență, cum ar fi măștile de oxigen, veste de salvare și toboganele gonflabile.

Pe parcursul zborului, însoțitorii de bord devin punctul de legătură între pasageri și echipajul de zbor. Ei sunt cei care răspund la întrebările pasagerilor, le oferă asistență, îi ajută să se așeze confortabil și se asigură că toate cerințele lor sunt îndeplinite. Aceasta include servirea meselor și băuturilor, asigurarea asistenței pentru pasagerii cu nevoi speciale și, nu în ultimul rând, menținerea unei atmosfere plăcute și liniștite la bord.

Un aspect crucial al muncii lor este gestionarea situațiilor neașteptate sau de urgență. Însoțitorii de bord sunt instruiți să gestioneze o varietate de situații dificile – de la probleme medicale minore la situații de urgență majoră. Ei trebuie să fie capabili să evalueze rapid situația, să ia decizii informate și să acționeze eficient pentru a asigura siguranța și bunăstarea tuturor pasagerilor.

Prin urmare, rolul unui însoțitor de bord este complex și multidimensional. Pe lângă responsabilitățile de bază legate de serviciul de cabină, ei sunt, de asemenea, primii respondenți în caz de urgență, consilieri și asistenți pentru pasageri, și jucători cheie în asigurarea unei experiențe de zbor plăcute și sigure. Capacitatea lor de a rămâne calmi și eficienți în situații stresante, combinată cu abilități excelente de comunicare și serviciu client, îi face indispensabili în industria aviației. Această carieră necesită nu doar o pregătire tehnică riguroasă, dar și o dedicare profundă pentru bunăstarea și siguranța pasagerilor, reprezentând adevăratele calități ale unui profesionist în domeniul aviației.

Provocări și Recompense ale Profesiei

Una dintre cele mai mari provocări în această profesie este gestionarea oboselii datorate fusurilor orare diferite și a programelor de lucru neregulate. Cu toate acestea, recompensele sunt semnificative. Însoțitorii de bord se bucură de oportunități unice de a călători în lume, de a întâlni oameni noi și de a experimenta diferite culturi. Acest job oferă, de asemenea, flexibilitate și posibilitatea de a lucra într-un mediu dinamic și în continuă schimbare.

Sfaturi pentru Cei Care Aspiră la Această Profesie

Pentru cei care doresc să devină însoțitori de bord, este esențial să fie pregătiți pentru un stil de viață dinamic, care solicită flexibilitate și rezistență. Este important să dezvolți abilități de comunicare și de lucru în echipă, precum și să fii pregătit să înfrunți provocări neașteptate. Un sfat valoros este să păstrezi întotdeauna o atitudine pozitivă și deschisă, esențială pentru a reuși în această profesie.

 

În concluzie, cariera de însoțitor de bord poate fi o experiență minunată, atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Înscrie-te acum la cursul de formare și instruire Shell Team Aviation online aici ➡️ shellteam.ro/inscrieri sau cere mai multe detalii la numărul de telefon 0761 402 941 , fă primul pas în cariera ta din aviație cu ajutorul nostru. Mult succes!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

📣 NOU - Rezervă ONLINE un loc la următorul curs de însoțitor de bord. Află mai multe pe pagina de înscrieri 👉🏻

X